VELKOMMEN
OM MUSEET
BESØKSINFO.
UTSTILLINGER
NYHETER
HVA SKJER?
SKOLE /BARN
RESTAURERING
FORSKNING

 

DOKUMENTASJON
KONTAKT
SØK
 
NATO 50 ÅR - Rapport 2 -
 
 
Bomben kommer!

Lørdag 6. Mars landet en meget spesiell gjenstand i Bodø.
En gjenstand alle har hørt om, men de færreste har sett. Forhåpentligvis vil du heller aldri få se den under andre omstendigheter enn i en utstilling.
Klokken var nesten 20.00. Det var mørkt på flyplassen i Bodø, og det blåste en sur vind. Noen representanter for Norsk Luftfartsmuseum, journalister og ansatte ved Bodø Hovedflystasjon med lastebil og truck sto og ventet utålmodig på flyet som skulle bringe den lite sette, men mye omtalte gjenstanden til utstillingen vår. Den atombombesikre hangaren hvor utstillingen skal settes opp, skal huse noe den primært skulle holde ute:
En atombombe
.
Skal man lage en utstilling om den kalde krigen, er det en ting man ikke kommer utenom: atomvåpen. Sannsynligvis er det det første du tenker på når du hører ordet kald krig. Nå skal du endelig få sjansen til å se atomvåpen i levende live.

Fra Royal Air Force Museum i London har vi fått låne en WE177 britisk atombombe (ja, for du trodde vel ikke at det bare var USA og Sovjet/Russland som har atomvåpen?). Den har ikke atomstridshode, men ellers er den vaskeekte. For første gang på norsk jord!WE177 er 3.8 meter lang og veier bortimot et halvt tonn. Sprengkraften tilsvarer på det meste omtrent 20 Hiroshimabomber. Den er ikke en atomrakett, men er konstruert for å slippes fra fly, Tornado jagerbombefly.
Frem til den skal trilles til sin plass i utstillingen, vil den stå lagret på et godt bevoktet sted på Bodø Hovedflystasjon. Fra 29. Mai kan du komme og se den!