VELKOMMEN
OM MUSEET
BESØKSINFO.
UTSTILLINGER
NYHETER
HVA SKJER?
SKOLE /BARN
RESTAURERING
FORSKNING

 

DOKUMENTASJON
KONTAKT
SØK
 
NATO 50 ÅR - Rapport 3 -
 
 
På vingene over Moskva

Torsdag 11. mars hadde vi et spennende besøk på musèet. Carmine Vito, fra Austin, Texas, kom til Bodø for å overrekke sin pilotdrakt til Norsk Luftfartsmuseum.

Carmine Vito er 71 år gammel i dag, og pensjonist. Men på midten av 1950-tallet ble han en av de første som fløy spionflyet U2. Og han var den aller første som fløy over Moskva, i 1956! Det var drakten han brukte som U2-flyver, og som han hadde på seg da han overfløy Moskva, han nå har skjenket Norsk Luftfartsmuseum.


Carmine Vito og Norsk Luftfartsmuseums direktør, Kjell M. Lutnes (tidligere Generalmajor i Luftforsvaret) heises opp for å foreta overrekkelsen ved siden av U2-flyet som står i musèet.


Dette er drakten. En spesiell trykkdrakt designet for å beskytte flygeren i de store høyder U2-flyet opererte i. Til høyre for Vito og Lutnes henger museets eget U2-fly.Hva var U2 og U2-programmet?

Det første kullet med U2-piloter, 6 stykker, var klare til innsats i 1956. En av dem var Carmine Vito. Han hadde tidligere vært jagerflyver i US Air Force, hvor han blant annet hadde fløyet F 86 Sabre i Koreakrigen. Nå var han overført til CIA, som sto for U2-programmet.

Wiesbaden i Tyskland var utgangspunkt for de første oppdragene. Man startet forsiktig, med en kort tur innover Øst-Tyskland og Polen. Deretter kom turen til selve Sovjet, med en tur over Polen til Leningrad, via Hvite-Russland. Den tredje turen skulle Carmine Vito ta. Han skulle gå rett til hjertet av Motstanderen: Moskva.

Det greide han, og vendte tilbake med de eneste bildene en U2 har tatt av Moskva. I tillegg tok han bilder av rakett-fabrikken i Kaliningrad, rakettmotor-fabrikken i Khimski, Fili flyfabrikk, hvor Bison bombeflyene ble bygget, m.m., på vei frem og tilbake til Moskva.

Russerne sendte flere jagerfly opp for å forsøke å skyte ham ned. Men ingen av flyene, MiG 15 og MiG 17, greide å nå U2’s høyder. Russerne var faktisk så desperate etter å ta ham ut, at de tok svært store sjanser. Og 5 sovjetiske fly styrtet i forsøkene (2 av dem kolliderte). Dette gjorde at Vito senere prøvde å få status som flyveress. Men siden han var i CIA og ikke i flyvåpenet, gikk ikke det.

Carmine Vito fløy U2 i flere år etter dette. Blant annet fløy han U2 over Cuba i 1962, og oppdaget de sovjetiske rakettanleggene som forårsaket Cuba-krisen. Så vi er svært stolte over å ha fått drakten hans til museet. Den vil få en prominent plass i utstillingen vår.