Tretti sekunder over Tokyo

Filmen om angrepet på Tokyo i 1942 som ga amerikanerne tilbake troen på at krigen kunne vinnes.

Å overtale et motvillig Mitchell B-25 bombefly til å lette fra et hoppende og dansende 170 meter langt hangarskipsdekk, er  skremmende og farlig. Enda vanskeligere blir det når flyet har full bombelast. Men for oberstløytnant James Doolittle (Spencer Tracy) og mannskapene på 16 B-25, er dette bare starten på oppdraget. USAs dristige ”first-strike” mot fiendens hovedstad er i gang.

Skvadronens lavflyving over japansk område gjenskapes på en slik måte at filmen vant Oscar for ”Best Special Effects” i 1944. Dette er historien om angrepet som ga amerikanerne økt selvtillit i første fase av Stillehavskrigen. De intense forberedelsene, angrepet, påfølgende nødlandinger i China og mannskapenes farefulle vei mot sikkerhet: - disse situasjonene i det virkelige oppdraget er gjenskapt i denne filmklassikeren som også har skuespillere som Van Johnson, Robert Walker og Robert Mitchum.

Filmen er basert på boken med samme navn av kaptein Ted W. Lawson. Originalfilm fra det virkelige angrepet er flettet inn i spillefilmen, og den gir et godt innblikk i tidsånd, propaganda og amerikansk tenkemåte under 2. verdenskrig.

Filmen vises i auditoriet på museet tirsdag 10. september kl 19.00