ABOVE AND BEYOND

De dramatiske hendelsene som førte til at den første atombomben ble sluppet over Hiroshima er bakgrunn for dette gripende drama fra 2. verdenskrig.

Oberst Paul W. Tibbits Jr. (Robert Taylor) er en høyt anerkjent flyger i US Air Force med glimrende resultater i Nord-Afrika. Men berømmelsen ligger lenger fram i tid. Han blir ansvarlig for testing og modifiseringen av det nye bombeflyet B-29. Deretter utpekes han til leder for den avdelingen som skal slippe den første atombomben over Japan! I mange måneder arbeider Tibbits og hans mannskap i største hemmelighet samtidig som vitenskapsmennene i Manhattan-prosjektet utvikler bomben. Presset på alle involverte fører til konflikter i avdelingen og internt i familiene.

Historiske filmopptak, en kritisk fortelling og meget gode skuespillerprestasjoner gjør ABOVE AND BEYND (1952) til en minneverdig filmopplevelse.

I hovedrollene finner vi Robert Taylor og Eleanor Parker. Filmen er regisert av Norman Panama og har en varighet på 2 timer og 2 min. Den er ikke tekstet.

Innledningen til filmen er ved stipendiat Stian Larsen.

ABOVE AND BEYOND vises i museets auditorium kl. 19.30.
Cafe Gidsken er åpen fra kl. 18.30.

Omtale av filmen hentet fra ”På Filmens Vingar” av Bertil Skogsberg:

”Above and Beyond” (1952) er beretningen om det mest berømte bombetoktet mot Japan under 2. verdenskrig - amerikanernes bruk av atombomben mot Hiroshima. Metro Goldwyn Mayer ville med denne filmen skildre historien om oberst Paul Tibbits og flymannskapene som ble håndplukket for å utføre den kanskje forferdeligste av alle oppdrag under 2.verdenskrig.

Tibbits (Robert Taylor) var den som fikk oppdraget med å trene opp en skvadron B-29 som skulle kunne starte fra en øy i Stillehavet med en ”meget tung last”. Lastevekten var det eneste man fikk vite – man treningsfløy med 10-tons bomber om bord. Tibbits selv var den eneste som kjente til hva som skulle være den virkelige lasten. De planlagte målene var hemmelige. Ikke før et par timer før starten ble besetningene orientert om hensikten med oppdraget. De fikk til og med se bilder fra den første prøvesprengningen i ørkenen i New Mexico, 16.juni 1945.

Fra den lille øya Tinian i øygruppen Marianene startet Tibbits med en B-29, ”Enola Gay”, kl. 0245, 6.august 1945. På forhånd var det sendt ut værobservasjonsfly, og avgjørelsen om hvilken by som skulle bombes ble tatt mens ”Enola Gay” var på vei.

De forhåndsbestemte målene var Hiroshima, Kokura og Nagasaki. På grunn av dårlige værforhold i Japan denne morgen ble Hiroshima valgt. Her var det en nesten skyfri himmel.

Klokken 0910 var de på vei mot målet, bombelukene ble åpnet og nøyaktig 0915 ble bomben sluppet fra ”Enola Gay” og falt mot Japans jord. Himmelen over Hiroshima skulle ikke være klar mer enn noen sekunder til. Resten kjenner vi vel alle til – også at en bombe til ble sluppet over Nagasaki om morgenen 8.august.

Utviklingen av atombomben (Manhattan-prosjektet) og bruk av atombomben utgjør unektelig dramatisk stoff for en filmskaper. Norman Panama, regisserte denne halvdokumentariske filmen, lykkes med å gi et godt bilde av hva som skjedde, og hvordan menneskene som var innblandet reagerte på dette som kanskje er ett av menneskehetens største feilgrep.

Robert Taylor gjør en av sine beste roller som oberst Tibbits assistert av et flertall gode skuespillere – James Whitmore og Eleanore Parker (som Tibbets kone) for å nevne noen. Til tross for den sterkt romantiserende rammen rundt det som virkelig hendte ser jeg ABOVE AND BEYOND som et av de få eksemplene fra USAs side på å vise noen form for skyldfølelse etter hendelsene i disse dagene i august 1945.

Filmklubben "Luftspeilet"