FAMILIESØNDAG

Hvis du er en av dem som sitter spent ved vinduet i flyet når det takser mot rullebanen og lurer på hvordan kan denne tunge maskinen ta av og holde seg flygende i luften time etter time. Da kan Norsk Luftfartsmuseum hjelpe deg med å finne svaret.

22. september er det familiesøndag og deler av den nye permanente utstillingen ”Hvordan kan vi fly?” åpner. I utstillingen kan barn og voksne gjennom deltakelse og eksperimentering få en innføring i de fysiske prinsippene som gjør at vi kan fly. I tillegg vil ansatte fra museet demonstrere og utføre forsøk for de besøkende slik at når du neste gang sitter ved vinduet i flyet kan du fortelle din sidemann at luft kan løfte.

”Hvordan kan vi fly?”

Spørsmålet ”Hvordan kan vi fly?” besvares gjennom forskjellige utstillingsdeler. Som besøkende på familiesøndagen kan du ta i bruk den nye ustillingen om aerodynamikk.

Gjennom tre forsøk i utstillingen med luft og vann vil du forstå at luft er et stoff og at luft har vekt. Videre er det flere forsøksstasjoner som viser at luft kan løfte. Ved den åpne vindtunnelen vil en ansatt demonstrere hvordan luft kan løfte. Her får du også demonstrert prinsippet med flaps på fly.

Museet kan også tilby barn og voksne å ta en tur innom amfiet som ligger i umiddelbar nærhet til utstillingen. Der vil en ansatt gjøre flere forsøk sammen med de besøkende for å øke forståelsen for emnet.

Ved hjelp av et computerprogram kan besøkende få innsikt i spesielle egenskaper til ulike typer vinger.

Noen lurer sikkert også på hvordan motorer virker. Ansatte ved museet vil i tillegg til utstilling av stempelmotoren og jetmotoren forklare hvordan de fungerer.

Utstillingen har også forskjellige flykonstruksjoner basert på materialer som tre, duk og aluminium. Disse materialene kan du ta og kjenne på.

Museet kan også tilby de besøkende å være ”flyelev”. I et ekte Cessna 150 kan du bevege rorene og sette ut flaps som under en virkelig flytur.

Bli også med på vår spennende konkurranse hvor du kan vinne et helårskort på museet!

Drageverksted

I tillegg til den nye utstillingen, vil det også være drageverksted på museet denne søndagen. Her kan du lære å bygge din egen drage. Bygg den sammen med oss, og prøv den i vinden.

Velkommen til store og små!

Familiesøndag 22. september