Torsdag 5. desember kl. 19.00 viser Filmklubben:

The Dam Busters

Året er 1943 og 2. verdenskrig er ikke avgjort. Storbritannia og Tyskland prøver med alle midler å ødelegge den annens produksjonskapasitet. Dr. Barnes Wallis hadde en tilsynelatende vill idé: - å konstruere en ”hoppende” bombe beregnet på å ødelegge demningene til kraftverkene i Ruhr-området. Hvis dette lykkes ville fiendens industrielle nervesenter bli paralysert. Wallis måtte overvinne stor motstand og tvil hos alle dem som mente at prosjektet ikke lot seg gjennomføre. Men, med sin faglige dyktighet, stahet og hjelp fra den modige Wing Commander Guy Gibson og skvadronen hans, feide all tvil til side, og demningene ble angrepet.

The Dam Busters, fra 1954, gir en interessant og spennende skildring av det legendariske angrepet på de tyske demningene ved Möhn og Eder. Filmen er regissert av Michael Anderson. På rollelista finner vi bl.a. Richard Todd (som Wing Commander GuyGibson) og Michael Redgrave (som Barnes Wallis). Filmen beskriver hele planleggingen av angrepet – fra konstruksjonen og utviklingen av Wallis avanserte ”hoppende” bombe til selve angrepet, som ble gjennomført om natten 16 mai 1943.

Interessen holdes hele tiden på topp fram til de store spenningsmomentene; - de nattlige lavflygningsøvelsene og til slutt innflygningen mot målet og selve angrepet. Oppdraget blir gjennomført, og de store demningene sprengt.

Det brukes selvfølgelig ekte Lancasterbombere, og dessuten inngår et par autentiske sekvenser fra utprøvingen av bombene, - utført av en Mosquito.

The Dam Busters vises i museets auditorium torsdag 5.desember kl. 19.00. Kaféen er åpen fra kl. 18.30.