Gjennom ild og vann for frihet.

Denne tittelen har boka til Carl Ludvig Larsen som ledet 37 bombetokter med sitt Halifax bombefly over Tyskland i 1944 og 1945.

Dette er historien om vognmann-sønnen fra Nanset, ca to kilometer nord for Larvik sentrum.
Historien om karen som ikke kunne tenke seg annet enn å bli flyver. Målbevisst arbeidet han seg mot målet ; Middelskole, hvor mora hans strevde for å ha 10-kroningen klar til månedsoppgjøret med skola. For å finansiere videre ferd mot målet hyrte han seg på hvalfangst i Syd-Ishavet om vintrene. Første gang som byssegutt i 1934.

Allers Flyklubb ble stiftet i 1936 for å motivere unge mennesker til flyving. Carl Ludvig var en av de første medlemmene, 18 år gammel. Her oppnådde han sertifikat som seilflyger. Somrene senere oppsøkte han flymiljøet i Flyklubben så snart han kom heim fra hvalfangsten. I 1939 oppsøkte han Wiggo Widerøe i Widerøes Flyveselskap i Oslo.
I august samme år kunne han motta sitt ”Luftfartcertifikat”. Flygejobb var ikke klar, og det bar ut på hvalfangst igjen, den siste ut fra Norge, nå var han avansert til hvalbåtmatros.

Sesongen 1939/-40 var meget god. Hjemfarten til Norge ble imidlertid annerledes enn tidligere.

Det brøt ut krig i Norge og hvalbåtene ble omdirigert til Rio i Sør-Amerika i stedet.

Hele tiden jobber Carl Ludvig for å komme seg til flygerutdanning i det norske utdanningsenteret i Canada. På grunn av at hans dokumentasjon som flyger lå heime i Norge hadde han vansker med å overbevise myndighetene om hans kvalifikasjoner. Det rettet seg etter at han oppsøkte vår berømte flyger, Tor Solberg som hadde flyselskap i New York. Solberg testet han og ga han amerikansk ”Student Pilot Certificate” og ”Solo Cross Country Permit”.

Imidlertid var hvalkokeriet han var hyret om bord i, ”Lancing” rustet for ny sesong i Antarktis. Farefull, fordi tyskerne var på jakt etter hvalkokeriene. De trengte jo oljen.
Som den ene av to norske kokerier unngikk de tyskerne. Fangsten var god og ble avsluttet først i mars.

Etter ankomst til USA ble ”Lancing” beordret til Liverpool i konvoi med 70 andre fartøy. Det ble farefull ferd over Atlanteren og mange skip ble senket av tyske torpedoer. Etter at hvaloljen var losset i Liverpool var det på nytt farefull tur over Atlanteren.  Tilbake i USA ;

Og endelig kunne Carl Ludvig mønstre av ”Lancing” og sjømannslivet, vel og merke med vemod.Det var jo her han hadde sine trofaste og gode kamerater.
15. desember 1941 meldte han seg for det norske flyvåpen i Toronto, ble registrert og videresendt til Little Norway, rekruttskole og flygeutdannelse.

9. mars 1943 ble Carl Ludvig Larsen uteksaminert på to- og firemotors bombefly og mottok ”vingen”.

Denne introduksjonen er meget kort i forhold til alle hindringer og farer på vegen til hans mål ; Å bli flyver, videre, å fly bombefly mot den tyske fienden.

23. mai kan du møte denne karen, som nå er 84 år, i Norsk Luftfartsmuseums auditorium. Du får her del i hans meritter i kampen mot Tyskland i 1944 og 1945, med egne bilder og video.

Etter krigen var han en av de første flygerne som ble tilsatt i Braathens Flyselskap. Her avanserte han fort til kaptein og videre til flygesjef. Braathens sa aldri nei til utfordringer og det ga Larsen anledning til å være med på en mengde spennende oppdrag. Han var f. eks. den første som landet med rutefly, en  DC-4, på Jan Mayen, det var 29. oktober 1961.

Det er Bodø Luftfartshistoriske Forening som har vært så heldig  å få Carl Ludvig Larsen til Bodø,

godt hjulpet av Widerøe og Braathens.

Auditoriet er åpent for alle denne kvelden, gratis adgang og du er hjertelig velkommen !