TRYGGVE GRAN

90 ÅR SIDEN TRYGGVE GRAN FLØY OVER NORDSJØEN

Eventyrlystne, modige menn har mye av æren for den raske utviklingen av luftfarten.
Tryggve Gran var en slik mann. 30. juli 1914 krysset han Nordsjøen mellom Skottland og Norge i Bleriotflyet "Ca Flotte"- senere kalt "Nordsjøen".

Tryggve Gran var eventyrlysten og bestemte seg tidlig for å bli flyger. Høsten 1913 dro han til Frankrike og begynte på Bleriots flyskole i Buc. Her møtte Tryggve Gran flygeren Lorraine, som hadde flydd mellom England og Irland. Full av pågangsmot lovte han Lorraine at han skulle fly fra England til Norge.

Over Nordsjøen!
17.juli 1914 kom Tryggve Grans fly til Cruden Bay ved Aberdeen i Skottland. Været var elendig og sikten for dårlig. Tryggve Grans tålmodighet ble satt på prøve. Krigen kunne bryte ut når som helst. Først 30.juli lettet tåka så pass at Gran kunne starte utover Nordsjøen. Klokken åtte om morgenen var han i luften, men snudde da han møtte tett tåke.
Neste start gikk klokken ett samme dag. Også denne gangen møtte han tåke og vind.
Først fløy han i fem hundre meters høyde, men måtte så gå ned til like over vannflaten. I loggen står det: "Klokken 3.20: Undgått såvidt at styrte i Havet. Motoren stoppet momentant 3.15. Trodde alt var forbi. Kastet Apparatet op mot Vinden. Tenkte lekk og sjaltet inn Gravitetstanken. Gud være takket - Motoren startet i sidste Øyeblik."
Etter fire timers flyging steg han opp til to tusen meter for å orientere seg. Da skimtet han fjell og den norske kysten.10 minutter etter passerte han Revtangen og landet på gården Reve, tre mil fra Stavanger.
Etter turen ble flyet omdøpt til "Nordsjøen".

Tryggve Grans nordsjøflyvning var en verdensbegivenhet som kom i skyggen
av 1. verdenskrig som startet dagen etter.

Norsk Luftfartsmuseum minnes i høst Tryggve Gran gjennom et foredrag av museets direktør Kjell Lutnes, se aktivitetskalenderen.
Vi har også gleden av å henvise til følgende artikler:

>>>Tryggve Gran Artikkel av Carl Severin Albretsen

>>>Tryggve Gran skrevet av Lars Erik Lien.