VELKOMMEN
OM MUSEET
BESØKSINFO.
UTSTILLINGER
NYHETER
HVA SKJER?
SKOLE/BARN

 

RESTAURERING
FORSKNING
DOKUMENTASJON
KONTAKT
SØK
   
  Flaggermus!

Undervisningsopplegg for barnehagene


Om utstillingen

6. mars åpner vi en spennende utstilling om flaggermus. 

Visste du at det finnes flaggermus i Salten? Og enda så langt nord som Troms? Vi har faktisk verdens nordligst forekomst av flaggermus i vår landsdel! Og kanskje visste du heller ikke at en fjerdedel av verdens pattedyrarter er flaggermus?!

Kom og la barna bli nærmere kjent med dette rare nattdyret som har så mange myter knyttet til seg.Opplegg flaggermus  (ca 45 min)

Til utstillingen har vi laget et eget opplegg for barnehagene. Der vektlegger vi samtale, demonstrasjoner og forskjellige aktiviteter.


Vi starter med å lese diktet ”Så rart” av Inger Hagerup deretter lar vi barna få fortelle det de vet om flaggermus. Vi skal se på en modell av en flaggermus -  er det en fugl siden den kan fly? Er det en mus siden de heter flaggermus?  Vi sammenligner flaggermusens anatomi med vår. Er tennene våre lik? Ser på armene våre og vingene til flaggermusen. Videre ser vi på hva flaggermusa spiser og at den sover om dagen – hengende etter beina. Hvis barna vil kan de teste ut om de greier å henge opp-ned i vårt spesiallagde stativ. Vi skal undersøke hvor flaggermusene holder til, og at de om vinteren går i dvale. Vi tar en titt inn i en grottemodell for å se hvor dyra har gjemt seg unna. Hvordan flaggermusen orienterer seg demonstreres gjennom et lite dukketeater. Og da er det naturlig å snakke litt om sansene våre og hvordan vi bruker dem. Vi skal finne ut hva lyd er og hvorfor flaggermusene flyr med åpen munn og skriker, og på den måten orienter seg ved at lyden kommer tilbake når den har truffet på noe. Nesten som et ekko, utstillingen har også to rør der vi tester ut forskjellig ekko.


Barnehager

Tilbake til Skole/BarnVil du lese mer om flaggermus?

>Norsk Zoologisk Forenings flaggermusgruppe

>Flaggermus nord for polarsirkelen (PDF)