VELKOMMEN
OM MUSEET
BESØKSINFO.
UTSTILLINGER
NYHETER
HVA SKJER?
SKOLE/BARN

 

RESTAURERING
FORSKNING
DOKUMENTASJON
KONTAKT
SØK
   
  Flaggermus!

Undervisningsopplegg for barneskolen

Om utstillingen

6. mars 2003 åpner vi en spennende utstilling om flaggermus. Visste du at det finnes flaggermus i Salten? Og enda så langt nord som Troms? Vi har faktisk verdens nordligst forekomst av flaggermus i vår landsdel! Og kanskje visste du heller ikke at en fjerdedel av verdens pattedyrarter er flaggermus?!
Kom og la klassen bli nærmere kjent med dette rare nattdyret som har så mange myter knyttet til seg.

Undervisningsopplegg (ca 45 min)

Til utstillingen har vi laget to opplegg med forankring i L-97. Der vektlegger vi samtale, demonstrasjoner og forskjellige aktiviteter. Fordi utstillingen inneholder en del aktiviteter for elevene vil vi dele klassene i to. Mens den ene gruppa er i Flaggermusutstillinga, får den andre gruppa tilbud om litt verksteds-aktivitet.

Vi starter med å lese diktet "Så rart" av Inger Hagerup deretter lar vi elevene få fortelle det de vet om flaggermus. Videre snakker vi litt om mytene rundt flaggermusene. Vi ser på bruken av dyr i eventyr der dyrene får for-skjellige egenskaper: den lure reven, den dumsnille bjørnen, den kloke ugla og flaggermusen som blir sett på som den farlige. Vi studerer en modell av en flaggermus - er det en fugl siden den kan fly? Er det en mus siden de heter flaggermus? Vi sammenligner anatomien vår med flaggermusens anatomi. Videre ser vi på hva flagger-musa spiser og at den sover om dagen - hengende etter beina. Her kan elevene teste ut hvor lenge de greier å henge opp-ned i vårt spesiallagde stativ. Vi skal undersøke hvor flaggermusene holder til, og at de om vinteren går i dvale. Elevene får lete etter flaggermus i en grottemodell og se på hvordan flaggermusen finner frem i mørket. Dette demonstreres gjennom et lite dukketeater. Vi snakker om hva lyd er og hvorfor flaggermusene flyr med åpen munn og skriker, og på den måten orienter seg ved at lyden kommer tilbake når den har truffet på noe. Nesten som et ekko, utstillingen har også to rør der vi tester ut forskjellig ekko. Vi skal høre på skrikene fra for-skjellige flaggermus i en flaggermusdetektor, som jeg kaller flaggermusradio. Slike detektorer blir brukt til å skille mellom artene. 

Gjør oppgaver og lag en flaggermus! (ca 30 min)
Her får elevene lage en modell av en flaggermus, og løse noen artige oppgaver i et eget hefte. Heftet kan de ta med seg hjem. Hvis vi har kapasitet vil ansatte fra museet hjelpe til. Hvis ikke er det enkelt for dere å gå igjennom heftet med elevene. 
Den andre gruppen kan selvfølgelig gå på egenhånd med lærer i utstillingene - hvis de heller ønsker det. Punkter fra L-97 som undervisningen er rettet mot

Undervisningsopplegg for ungdomsskolen

Grunnskolen

Tilbake til Skole/BarnVil du lese mer om flaggermus?

>Norsk Zoologisk Forenings flaggermusgruppe

>Flaggermus nord for polarsirkelen (PDF)