VELKOMMEN
OM MUSEET
BESØKSINFO.
UTSTILLINGER

 

NYHETER
HVA SKJER?
SKOLE /BARN
RESTAURERING
FORSKNING
DOKUMENTASJON
KONTAKT
SØK
Forord


27. mai 1940 ble Bodø bombet sønder og sammen av tyske bombefly. Byen ble fullstendig rasert, og det var få hus som sto hele igjen etter at bombeflyene var ferdige. Sentrum av byen ble aller hardest rammet. Bodø som du ser byen i dag, er omtrent i sin helhet bygget etter andre verdenskrig. Da måtte tusenvis av mennesker skaffes husrom så raskt som mulig. Av denne grunn mangler byen de sjarmerende smug og gamle monumentalbygg som kjennetegner mange andre norske byer. Men bak de ofte kjedelige etterkrigshusene og rette gatene ligger en historie som er spennende og dramatisk, og som kan ses den dag i dag, hvis man titter nøye etter.

Denne utstillingen er ment å gi deg et hjelpemiddel til å oppleve en sentral begivenhet i byens historie. En begivenhet som virkelig har formet byen, både dens utseende og atmosfære. Begi deg ut på "vandring" gjennom Bodø by anno mai 1940. "Spaser" fra hus til hus, gate til gate, og få et innblikk i detaljer fra denne viktige hendelsen i byens liv.

På neste side er det et kart over Bodø som byen så ut i tiden før bombingen fant sted. Kartet er fra 1929, og du kan se at byen var betraktelig mindre da enn den er nå. Før krigen brøt ut i 1940 hadde Bodø 6.243 innbyggere. Men den var mindre i utstrekning enn i dag. Både Kjerringøy og Bodin var egne kommuner på den tiden. Vår vandring går gjennom utkantene av det gamle Bodø. Det sentrale sentrum av byen ble totalt ødelagt av bombene i 1940. De delene av byen ligger til venstre for den ruten vi tar i denne vandringen. Der hvor vi går, stod det litt flere hus igjen. Til høyre for oss lå det myr og jorder; et område som på den tiden ofte gikk under navnet "Prærien". Grunnen til at vi velger denne ruten er tredelt: Her hvor vi går, har vi muligheten til å se hus og kvartaler som faktisk stammer fra tiden før bombingen. Hus som ble veldig ødelagt, men likevel ofte ikke verre enn at de faktisk ble bygget opp igjen. Innenfor oss, i selve sentrum, er stort sett alle hus nye. Der var det ikke nok igjen til å kunne reparere. En annen grunn til å velge en slik rute, er for å gi oss en følelse av byens størrelse på den tiden. Men den viktigste årsaken er likevel denne: vår rute begynner der de første bombene falt, i vest. Deretter følger vi de tyske bombeflyene, gate for gate til de ender ved sykehuset i øst. Vi tar bare en avstikker, ut på "Prærien" for å se på flyplassen som nordmenn og engelskmenn jobbet som gale med å anlegge i mai 1940. På denne måten vandrer vi også fra museum til museum. Ruten starter ved byens eldste museum, Nordlandsmuseet i sin ærverdige bygning fra 1904, og ender ved en av Bodø nyeste bygninger, Norsk Luftfartsmuseum som ble anlagt like ved den gamle flyplassen.

Ha en fin tur!