VELKOMMEN
OM MUSEET
BESØKSINFO.
UTSTILLINGER

 

NYHETER
HVA SKJER?
SKOLE /BARN
RESTAURERING
FORSKNING
DOKUMENTASJON
KONTAKT
SØK
 

LUFTFARTSVERKETS ETATMUSEUM

I den sivile delen har Luftfartsverket en egen avdeling. Luftfartsverket har ansvar for sikkerheten for passasjerer og fly. Hvordan de utfører dette, kan du lære om i utstillingen.


Luftfartsverket inviterer deg på en liten "flytur" i sin utstillingsdel. Underveis kan du lære om hvordan flyene kan frakte oss trygt fra ett sted til et annet.

Før avgang
Herfra inviterer Luftfartsverket deg på en liten flyvetur! På bagasjebåndet ruller bagasjen, og i "tårnet" kan du se hva som skjer på lufthavna mens du forbereder deg på din
reise. På Billedspillet inne i avlukket utdyper dette.
 

Flyturen
Så tar flyturen av! Hele rampen er ment som en "runde" med et fly - som til sist lander nede ved brygga og Junkeren. På de blå plansjene, (to på den første rampen, og to på den siste) beskrives det hvordan flyet kommer opp, navigerer, og med hvilke hjelpemidler det kommer seg ned på riktig sted.

Kommunikasjon
Inntil 1960 ble morsesignaler brukt som kommunikasjon mellom flyet og bakken. Slik fikk flygeren rapport om vær og forhold. Her ser du en flysikringsstasjon fra samme tid. Vi har også et mobilt Instrument Landing System fra 2. verdenskrig. Det første i Norge. Dette gjorde det mulig å finne flyplassen i mørke og dårlig vær.

Ved flyplassen - og i kontrolltårnet

Blant parkerte flyhaler får du en kort oversikt over samferdselsutviklingen i vårt århundre. Her får du vite
mer om hvordan flyværtjenesten fungerer. Flyværtjenesten er svært viktig for sikkerheten i lufta. Det gamle kontrolltårnet fra Bodø Lufthavn er plassert
på toppen av museet. Trapp i Rotunden.

Tilbake