VELKOMMEN
OM MUSEET
BESØKSINFO.
UTSTILLINGER

 

NYHETER
HVA SKJER?
SKOLE /BARN
RESTAURERING
FORSKNING
DOKUMENTASJON
KONTAKT
SØK

UTSTILLINGER
 
   
Temporære utstillinger

"SOS Italia"


Fra 17. juni - 15. august 2003

Foto utstillingen SOS Italia handler om Luftskipet Italias havari i 1928, og den
påfølgende redningsaksjonen som ble satt i gang for å redde havaristene.  

Fra innledningen til utstillingen:
75 years ago the airship Italia flew to the
North Pole under command of General
Umberto Nobile. During the return flight the airship
crashed on the pack ice. This exhibit has been
arranged to honour Norway’s Polar explorers
Roald Amundsen and Leif Dietrichson and all those brave men who lost their lives in the attempt
to rescue the surviving  Italia expedition members in
distress on the ice. A total of 23 airplanes, 16 ships and 1.400 men from eight countries were involved in
the rescue operations between May and October
1928. This photo exhibit has been prepared by the Polar historian Dr. Fred Goldberg. The ambition is to give a short summary of the major events around the airship disaster and the following search and rescue operations. Some of the events are well documented and some not. Therefore the photographs have not been chosen for their quality but for their motif and historical significance.

Utstillingen er tekstet på engelsk, og laget av Fred Goldberg.

 

"Flaggermus!"

6. mars - juni 2003

Visste du at det finnes flaggermus i Salten? Og enda så langt nord som Troms? Vi har faktisk verdens nordligste forekomst av flaggermus i vår landsdel!
Bli nærmere kjent med dette rare nattdyret som har så mange myter knyttet til seg.
les mer"De 5 store"

13. oktober - 23. desember 2002

En praktfull utstilling om våre 5 store nordiske rovdyr: Ulv, bjørn, gaupe, jerv – og menneske!
les mer
"Flygeren Roald Amundsen"

27. januar -  31. september 2002

Den 12. mai 2001 var det 75 år siden Roald Amundsen og hans mannskap krysset Nordpolen med luftskipet "Norge". Det var første gang Nordpolen ble nådd med noen form for transportmiddel. "Flygeren Roald Amundsen" er tilrettelagt av Frammuseet og den består av enestående fotografier. Flere av dem har tideligere ikke vært vist for publikum."Den kalde krigens mange ansikter" 
– en utstilling om den kalde krigen


18. februar 2002 - 16. februar 2003

Utstillingen gir en innføring i den kalde krigen og dens virkninger for kultur og samfunnsliv, med spesiell fokus på Bodø. Den er spesielt tilrettelagt for ungdoms- og videregående skole, og det følger med forslag til  undervisningsopplegg, lesetips, lærerveiledning og utdypende informasjon om konflikten. Velkommen til en epoke som hadde enorm betydning for det moderne Nord-Norge!

Etter den andre verdenskrig oppsto det en ny konflikt mellom gamle allierte. Gradvis ble Europa og verden delt i to maktblokker, med USA og Vest-Europa på den ene side, og Sovjetunionen og Øst-Europa på den andre. Det var en konflikt om innflytelse, makt og ideologi. Utviklingen av nye våpentyper – masseødeleggelsesvåpen, ga konflikten en ny dimensjon og bidro til å gjøre den både mer langvarig og mer omfattende enn alle tidligere konflikter i historien.

Hvilken rolle spilte Norge oppe i alt dette? Hvordan påvirket dette vår kultur og vårt samfunnsliv? Hvilke konsekvenser fikk konflikten for Nord-Norge? For Bodø? Disse og flere spørsmål forsøker utstillingen å besvare.   

I tillegg til bilder, tekst, film og avisklipp, inneholder utstillingen en ekte atombombe, Selmer Nilsens spionradio og mye mer.

Utstillingen er laget spesielt med tanke på ungdoms- og videregående skole. Det medfølger derfor tips til spørsmål og prosjektoppgaver, lesetips, lærerveiledning og et utdypende informasjonshefte. Men utstillingen er interessant for alle aldre, og du er hjertelig velkommen uansett alder.


”Aurora Borealis” – Nordlyset
 
2. september - 1. desember 2001

”Aurora Borealis” handler om det fantastiske nordlyset, et naturfenomen som vi her i nord kan glede oss over i høst og vintermørket. Nå kan vi tilby dere en utstilling om dette naturens skuespill. Utstillingen favner vidt; fra vitenskap og forskning på nordlyset før og nå, til nordlysets betydning for mytologi, overtro og folketro, og dessuten nordlysets rolle som inspirasjon for mange kunstnere. Ved det brede perspektivet forsøker utstillingen å bygge en bro mellom vitenskap og det folkelige.
Det blir også vist et bildeshow med tilhørende kosmisk musikk.

Nordlysutstillingen er et ledd i Avdeling for lærerutdanningens 50 års jubileum som feires i dette skoleåret og markeres på mange vis. Nordlysutstillingen er i Andøya Rakettskytefelts eie, og er produsert av Norsk Teknisk Museum.

Biblioteket ved Lærerutdanninga har laget en egen Nordlysside på sine internettsider. Her finner du flere linker til mer stoff om nordlyset. 

Nordlys

Vil du vite mer?
http://www.northern-lights.no

Sjekk
http://www.rocketrange.no under "facts og exhibition"
http://webster.hibo.no
http://www.destinasjontromso.no


”Opplev tropefiskene”

30. september til 30. november 2001

Se de dødbringende giftige piggrokkene, se den treklatrende fisken Nils, opplev de fargesprakende fiskene fra Afrikas store sjøer, nyt Amazonasflodens vakre undervannsliv.

Publikumssuksessen fra Harstad og Tromsø kommer til Bodø og Luftfartsmuseet søndag 30. september.

Utstillingen ”Opplev tropefiskene” gir både små og store et uforglemmelig møte med det vakre og spennende undervannslivet i tropene. Levende 
tropefisker satt inn i en etterligning av det biotop de naturlig lever i.  


Vil du vite mer om utstillingen?

http://www.tdm.no/norsk/utstillinger/tropefiskene.htm


Utstilling om modellfly

En historisk framstilling av modellflyging fra 1871 til tidlig 1960-tall.

Les merLes mer

 

Glimt fra bombingen av Bodø 27. mai 1940

Virtuel vandring

 
 
Under polarhimmelen
- en utstilling om flypioneren Bernt Balchen

24. oktober 1999 - 25. april 2000

"Under polarhimmelen" ble til i anledning 100-års dagen for Bernt Balchens fødsel. Utstillingen søker å gi et mangefasettert bilde av Balchen som menneske og flyger. Fremstillingen er bygd opp rundt en lang rekke fotografier, supplert med gjenstander og modeller.

Les mer
 
 
 
Den kalde krigens mange ansikter
- en utstilling om den kalde krigen


I anledning NATOs 50 års jubileum 1999

Les mer